top of page

Dünyanın en görkemli cami avizesi - Şeyh Zayed Cami / Abu Dabi


Bu olağanüstü avize, Alman bir firma tarafından Abu Dabi'nin mega camisi Şeyh Zayed Cami için üretildi. Proje iki yıl sürdü. Şirket dünyaca ünlü Swarovski ile birlikte bir milyondan fazla kristalden oluşan bu avizeyi üretti. Kendinden destekli armatür kasesi, çiçek tasarımlı kristal panellerle zenginleştirildi.

Avize 10 ton ağırlığında. Yüzlerce kesimin imali, bunların çerçeveye oturtulması ve renk sıralarını dikkate alarak kaselere doğru eğriliği vermek, muhtemelen dünya çapında benzersiz bir başarı olsa gerek. 10 metre çapında ve 15 metre yüksekliğindeki avize 18 kilowatt LED sistemiyle donatılmış.

 

Ana avizenin yanında iç avluyu süsleyen çiçek motifli ikinci bir büyük avizesi daha var. Bunların dışında caminin duvarları çiçek motifli LED aydınlatmalarla süslenmiştir.

 

Avizeler kadar caminin kendisi de olağanüstü. 40 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin 11 yıl süren yapımında 38 farklı şirket çalışmış. Türk sanatkarların da yapımına katkı sağladığı cami, 2007 yılında ibadete açıldı.

bottom of page